Tekstit aiheittain

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Mitä on Jumalan sana?

(Osa tästä tekstistä perustuu 2.3.2019 Malmin Saalemilla pitämääni saarnaan.)

Pyhä Raamattu


Me helluntalaiset kuvaamme itseämme "Raamattu-uskollisiksi": me uskomme, että Raamattu on Jumalan ilmoitus ja että se on siksi luotettava. Saattaapa meidän piirissämme kuulla Raamattua kuvattavan myös "erehtymättömäksi" ja soitetaampa meillä paljon myös sellaista Jippii-lastenlaulua kuin "Jumalan Sana", jossa Raamattua kutsutaan tuolla nimellä. Valitettavan usein me emme kuitenkaan avaa tarkemmin, mitä me näillä sanoilla ja ilmauksilla tarkoitamme. Me toistelemme, että Raamattu on Jumalan sanaa, ja että se on Jumalan ilmoitusta, mutta harvemmin pysähdymme selittämään, millä tavalla Raamattu on Jumalan sanaa ja millä tavalla se on Jumalan ilmoitusta.

Kun Raamattua kutsutaan Jumalan sanaksi, niin ensimmäinen ja yksinkertaisin tapa ymmärtää tuo lause on, että Raamattu on jotain, jonka Jumala itse on puhunut. Että Jumala puhui, se kirjoitettiin ylös ja nyt meillä on "Jumalan Sana", josta me voimme lukea mitä Jumala on sanonut. Tämä vastaa muuten islamin ymmärrystä Koraanista: islamilaisen näkemyksen mukaan Allah puhui profeetta Muhammedille ja Muhamed kirjoitti (tai saneli kirjurille) Allahin puheet (eli suurat) ja näiden puheiden kokoelma on heille Allahin puhetta.

Kristinusko ei (pääsääntöisesti) jaa tätä 'islamilaista' ymmärrystä Jumalan ilmoituksesta, sillä siitä seuraisi harmillisia johtopäätöksiä. Tärkein johtopäätös tällaisesta ymmärryksestä olisi, että Raamattua ei voisi kääntää. Jos Raamattu Jumalan sanana olisi luonteeltaan Jumalan suoraa puhetta, jonka Hän on "suoraan" puhunut profeetansa suulla, niin siitä seuraisi sellainen ikävä johtopäätös, että vain alkuperäiskielinen teksti on todella tuota aitoa Jumalan puhetta. Islamilainen ymmärrys on, että vain alkuperäinen arabiankielinen Qu'ran on Allahin puhetta, ja suomennettu Koraani on vain sen 'selitysteos'. Raamatun kohdalla asia ei kuitenkaan lähtökohtaisesti voi olla näin. Nimittäin Jeesus Nasaretilainen oli galilealainen puuseppä, jonka äidinkieli oli aramea, mutta kaikki Uuden Testamentin kirjat ja kirjeet on kirjoitettu koineen kreikalla. Jopa Katolisen kirkon käyttämä  Vulgata on käännös, jonka kääntäjä on kanonisoitu pyhimykseksi juurikin siksi, että hän käänsi Vulgatan kreikasta silloiselle 'kansankielelle' eli latinaksi.

Jo se, että me luemme Raamattua suomenkielellä, vaatii että Raamattu ei ole 'vain' Jumalan puhetta kirjoittajan kynästä. Raamattu: Jumalan Sana, merkitsee siis välttämättä jotain enemmän kuin että Jumala puhui Moosekselle tai Paavalille.

Mutta jos kerran Raamattu ei ole Jumalan... 'alkuperäisin' ilmoitus, niin mikä sitten on? Miten Jumala on ilmoittanut itsensä meille? Kristinuskon vastaus tuohon kysymykseen on inkarnaatio: Ihmiseksi tullut Jumala, Jeesus Kristus Nasaretilainen. Hebrealaiskirjeen kirjoittaja nimittäin aloittaa kirjeensä julistamalla, että samoin kuin Jumala muinoin ilmoitti itsensä profeettojen suulla, on Hän nyt ilmoittanut itsensä Jeesuksessa Kristuksessa (Heb 1:1-2)

Kristinuskon ymmärrys on, että Jumalan luoma ihmiskunta on syntiinlankeemuksen seurauksena erossa Luojastaan ja että Jumala päätti itse ilmoittaa itsensä ihmisille päästäkseen jälleen yhteyteen luotujensa kanssa. Ja tuon ilmoituksen huipentuma oli, että Jumala itse syntyisi ihmiseksi. Ymmärryksemme on, että koko maailman historia on Jumalan johdattama ja sen tavoitteena: päämääränä oli Jumalan syntyminen ihmiseksi. Jumala Sana, se osa Jumalaa / se Jumalan persoona, joka oli kaikkein suorimmin vastuussa meidän luomisestamme, otti ihmisen muodon, syntyi ihmiseksi, eli ihmisenä ja puhui meille kuin ihminen ihmiselle. Ja tämän tehdäkseen hänen piti ensin tehdä paljon muutakin.

Senpä vuoksi evankelista Markus aloittaa evankeliuminsa (Mark 1:1) kertomalla Johannes Kastajan toiminnasta ja lainaamalla profeetta Jesajan sanoja: Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi. Tuo profeetta Jesajan sana kuvaa paitsi Johannes Kastajan toimintaa, myös kaikkea sitä edeltänyttä Jumalan toimintaa, jolla hän on valmistellut ihmiskuntaa vastaanottamaan Kristuksen. Ensimmäinen lupaus Kristuksesta voidaan löytää jo syntiinlankeemuskertomuksesta, kun Jumala kirotessaan käärmeen lupaa, että vaimon siemen tulee tallaamaan tämän pään rikki (1. Moos 3:15). Jumalan lupaus Aabrahamille: sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä (1. Moos 26:4) . Jumala suunnitelma alkoi yhden miehen valinnasta: hän valitsi Aabrahamin tehdäkseen hänestä kansan, jonka pariin Kristus voisi syntyä. Hän johdatti tuota kansaa, ja ilmoitti itsensä ja tahtonsa heille profeettojensa kautta, jotta tuo kansa oppisi tuntemaan Jumalan ja jotta he pystyisivät tunnistamaan Kristuksen, kun hän syntyy.

Ja kun Kristus syntyi, mitä hän teki? Hän ei tullut kuninkaaksi, ei hallitsijaksi eikä suureksi opettajaksi, jonka oppiin matkustetaan maailman ääristä. Hän ei jättänyt jälkeensä patsasta, ei riemukaarta, ei suuria kirjallisia teoksia eikä niitä tutkivaa oppineiden koulukuntaa. Hän jätti jälkeensä noin sata seuraajaa sekä käskyn: menkää kaikkeen maailmaan ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, opettamalla heitä pitämään kaikki mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Kaikki, mitä sen jälkeen syntyi, syntyi hänen opetuslapsiensa toteuttaessa tuota yhtä käskyä.

Mikä sitten on Raamattu? Se on lopputulema ja todistus tuosta Jumalan ilmoituksesta. Vanha Testamentti on lopputulema siitä valmistelevasta työstä, jolla Jumala valmisti maailman vastaanottamaan ja tunnistamaan Kristuksen ja Uusi Testamentti on hänen opetuslastensa todistus Kristuksesta. Evankeliumit ovat hänen opetuslastensa todistuksia Jeesuksen elämästä ja opetuksista. Apostolien teot ovat Luukkaan todistus evankeliumin leviämisestä apostolien toimesta. Uuden testamentin kirjeet ovat apostolien seurakunnille ja uskoville lähettämiä kirjeitä, joilla he opettavat kirjeen vastaanottajia Jeesuksen tuntemiseen. Ilmestyskirja on Johanneksen saama ilmestys Jumalan valtakunnan ja suunnitelman vääjäämättömästä voitosta, jonka hän kirjoitti rohkaisuksi Rooman valtakunnan vainoamille kristityille.

Raamattuun on siis tallennettu Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle. Olen joskus kuullut sellaisenkin hienon ilmauksen, että Kristus on kätkettynä Raamattuun, koska se opettaa hänestä. Näin Raamattu myös itsessään täyttää Jeesuksen lähetyskäskyä: opettaa meitä pitämään kaiken, mitä Jeesus olen opettanut meidän pitää. Siksi voidaankin sanoa, että myös Raamattu on Jumalan sanaa ja Jumalan ilmoitusta luomakunnalleen. Tämä ymmärrys Raamatun luonteesta auttaa myös ymmärtämään Raamatun eroa esimerkiksi koraaniin. Siinä missä muslimi on vankasti sitä mieltä, että vain alkuperäisellä arabian kielisellä koraanilla on Jumalan sanan arvovalta, saa Raamattu arvovaltansa Jumalan sanana vasta sitten, kun se on käännetty ihmisen ymmärrettävälle kielelle, koska vasta silloin sillä on voima opettaa ihminen tuntemaan Jumalansa. Niinpä suomenkielinen Raamattu ei ole yhtään vähempää Jumalan sanaa, kuin evankeliumeiden ensimmäiset kreikankieliset alkuperäiskäsikirjoitukset.

(edit 30.12.2019: Lisätty 5. kappaleeseen viittaus Hebrealaiskirjeeseen)

Isäni muistolle

  Tänään on 13.3. ja isäni syntymästä on kulunut 70 vuotta. Isäni ei kuitenkaan ole sitä enää kanssani näkemässä: hän menehtyi sunnuntaiaamu...